Osnivač

Rođen je u Ankari 1901., gdje je pohađao i srednju školu. Svoj poslovni život započeo je 1917.

Godine 1926. preuzeo je očevu tvrtku i u Gospodarskoj komori ju je registrirao pod nazivom "Koçzade Ahmet Vehbi". Dok se bavio trgovinom postao je i zastupnik stranih tvrtki poput tvrtki Ford i Standard Oil za Tursku te je proširio svoje poslovanje. Kasnije, počeo se baviti i građevinom.

Godine 1938. poduzeo je prvi korak prema institucionalizaciji te je u Istanbulu osnovao Koç Ticaret A.Ş.

Uvjerio je General Electric da 1948. da osnuje tvornicu žarulja u Turskoj te je ušao s njima u zajedničko poslovanje, a tvornica je počela s proizvodnjom 1952. Smatrajući dobrotvorni rad društvenom odgovornošću Koç je započeo svoj poduhvat i u društvenom području poput studenskog doma Vehbi Koç (1946.), Vehbi Koç očne banke pri Sveučilištu u Ankari, Fakulteta medicine (1963.), Instituta za kardiovaskulanre bolesti pri Sveučilištu u Ankari, Fakulteta Medicine (1964.), Turske zaklade za obrazovanje (1967.) te studentskog doma METU Vehbi Koç (1968.).

Koç je poduzeo ključne korake u industriji tijekom 1950-ih godina te je ulagao u lokalnu industriju koja će zamijeniti uvozne proizvode. On je pokrenuo lokalnu proizvodnju brojnih proizvoda poput automobila, bijele tehnike, radijatora, elektroničkih uređaja, tekstila, šibica, itd.

Godine 1955 osnovao je Arçelik, najveću tursku industrijsku tvrtku u privatnom vlasništvu, a 1954. osnovao je Türk Demir Döküm. Otosan, prva tvrtka u turskoj automobilskoj industriji, započela je s proizvodnjom 1959., a 1962. godine osnovan je Aygaz. Nakon toga osnovao je brojne druge tvrtke i industrije.

Kako je broj industrijskih postrojenja postepeno rastao, vjerujući kako privatne tvrtke mogu preživjeti samo putem industrijalizacije, Vehbi Koç osnovao je Koç Holding, prvi holding u Turskoj, i to 1963. godine kako bi svim tim tvrtkama upravljao iz jednog središta te kako bi omogućio najbolju alokaciju resursa za sve te tvrtke. Nakon osnivanja holdinga, slijedilo je osnivanje jedne po jedne nove tvrtke. Anadol, prvi automobil koji je proizveden u Turskoj i lansiran na tržište 1966.

Želeći ulagati u poljoprivredni sektor Vehbi Koç je dugo vremena tražio prilike u ovom sektoru. Godine 1967. osnovao je TAT Tvornicu koncentrata od rajčice, a to je bila prva tvrtka koja je usmjerila poljoprivredni potencijal Turske na izravan uvoz putem modela ugovornog gospodarstva.

Godine 1968. poduzet je najveći korak u turskoj automobilskoj industriji kada je osnovan FIAT Tofaş. Tofaş je 1971. započeo komercijalnu proizvodnju marke automobila pod nazivom Murat koja je ima dobila po Sultanu Muratu.

Rano uočivši važnost izvoza za nacionalnu ekonomiju Vehbi Koç osnovao je Ram, prvu izvozničku privatnu tvrtku u Turskoj 1970. godine.

Vehbi Koç usmjerio je svoju pažnju na društvene usluge i aktivnosti zaklade dok je poslovni dio namjeravao prepustiti profesionalnim menadžerima putem holdinga.

Na izletu brodom 1967 dobio je inspiraciju zahvaljujući kojoj je osnovao prvu zakladu i to Tursku zakladu za obrazovanje s ciljem usmjeravanja izdašnih donacija u obrazovanje.

Godine 1969. osnovao je Zakladu Vehbi Koç kako bi započeo s djelovanjem na području obrazovanja, zdravstva i kulture. Ova zaklada realizirala je brojne kulturne, zdrvstvene i obrazovne programe.

Godine 1976. Atatürk knjižnica na Taksimu donirana je općini Istanbul.

Sadberk Hanım Museum, prvi ozbiljni privatni muzej u Turskoj otvoren je 1980. u spomen na gđu Sadberk, pokojnu suprugu Vehbi Koça.

Godine 1987. Zaklada Vehbi Koç putem srednje škole Koç započela je obrazovni program poduke na engleskom jeziku, a 1993. Zaklada Vehbi Koç osnovala je Sveučilište Koç.

Godine 1984. otišao je u mirovinu i usmjerio se više na društvene aktivnosti.

Uočavajući važnost populacije i problem obiteljskog zdravlja u Turskoj, Vehbi Koç osnovao je Tursku zakladu za obiteljsko zdravlje i planiranje 1985. godine te je bio njen predsjednik sve do svoje smrti.

Međunarodna gospodarska komora 1987. imenovala je Vehbi Koç Svjetskim poslovnim čovjekom godine. G. Rajiv Ghandi, premijer Indije, osobno je g. Koçu uručio plaketu na svečanosti održanoj u New Delhiju.

Godine 1994. Organizacija Ujedinjenih naroda nagradila je Tursku zakladu za obiteljsko zdravlje i planiranje i njenog predsjednika za njihov uspješan rad. Tajnik UN-a Boutros Gali je 1973. dodijelio Vehbi Koçu Svjetsku nagradu za planiranje obitelji.

Unatoč svojim brojnim nastojanjima, Vehbi Koç nije propustio napisati knjigu s ciljem prenošenja svog iskustva budućim generacijama. Njegove dvije knjige, "Priča mog života" objavljena je 1973. i "Moje uspomene, vizije, savjeti" objavljena je 1987. Obje knjige prevedene su na engleski jezik.

Svoje vlastito ustrojstvo objasnio je u "Ciljevima i principima", dokumentu kojeg je objavio za svoje tvrtke, kako slijedi:

"Moj temeljni zakon je: Ja postojim ako postoje moja zemlja i moja država. Mi svi postojimo ako postoji demokracija. Moramo učiniti sve što možemo u cilju osnaživanja ekonomije naše države. Kako naša ekonomija jača, demokracija će se učvrstiti i porast će naš kredibilitet u svijetu."

Vehbi Koç živio je 95 godina i proživio je život u svojoj punini i utemeljio industriju, trgovinu, međunarodna partnerstva, zaklade, društvene usluge i obrazovanje.

Osnovao je približno 100 tvrtki, ostavio je prihod od 7,3 kvadriliona TL od kombinirane prodaje u godini 2000., zaposlio je približno 46 000 izravnih zaposlenika u ostvario izvoz od približno 1 milijarde dolara u 75 godina.

On je primjer poslovnog čovjeka u procesu industrijalizacije, institucionalizacije i profesionalnog upravljanja pomoću sredstava privatnog sektora kao i na području obrazovanja, zdravstva i društvenih usluga kroz djelovanje zaklada.

Za više informacija molimo pogledajte  www.vehbikoc.gen.tr