Povijest

Tijekom 1950-ih godina Turska se polako industrijalizirala, a Vehbi Koç, osnivač Koç Holding, tražio je ključni proizvod koji bi potakao priliv strane valute u Tursku. Zbog stanja u kojem je Turska bila tijekom tih godina, on je postao partner Bejeranu, koji je već bio uspješan u ovom području, radi ulaganja u tvornicu koncentrata od rajčice i konzervirane hrane. Tvrtka osnovana 1954. registrirana je pod nazivom BEKO prema dva početna slova imena Bejerano i Koç. Međutim, tvrtke nije mogla početi s radom zbog situacije u državi.

Kada se, tih godina, pojavila prilika za otvaranjem zastupstva za žarulje General Electrica, naziv tvrtke za konzerviranu hranu promijenjen je u Beko Ticaret A.Ş. Tako je uspostavljajući po prvi put sustav zastupstva u Anatolji, Vehbi Koç mogao isporučiti Arçelik proizvode u kućanstva korisnika.

Prebacivanjem distribucije Arçelik u Atılım 1977., sad iskusni Beko Ticaret počeo je djelovati na turskom sektoru bijele tehnike pod nazivom Beko 1983.

Kako je Koç Holding Durable Goods Group usmjerila svoje aktivnosti prema inozemnim tržištima od 1990-ih, Beko je definiran kao izvozni brend.

Do godine 2000. kao rezultat rekonstruiranja Koç Holding Durable Goods Groupe, Beko je izuzet iz Beko Ticaret A.Ş i pripao je pod Arçelik A.Ş. zajedno s Arçelik brendom.

Kako je to prvi turski brend bijele tehnike koji je izašao na inozemna tržišta, BEKO je započeo s ciljem postanka "svjetskog brenda". Zajedno s postizanjem uspjeha na turskom tržištu i njegovim širenjem na strana tržišta od ranih 1990-ih, BEKO brend postao je dio svakodnevice više od 280 milijuna korisnika u više od 100 država diljem svijeta. Danas se diljem svijeta svake dvije sekunde proda proizvod BEKO brenda.

Za više informacija molimo posjetite www.arcelikas.com.tr